Ce sunt panourile radiante infraroșu?

Panouri radiante infrarosuPanourile radiante infraroșu sunt corpuri de încălzire care transformă energia electrică în două componente: căldură radiată și căldură convectivă. Căldură radiată este transmisă prin intermediul radiației în infraroșu. Aceasta este o radiație electromagnetică a cărei lungime de undă este mai lungă decât a luminii vizibile (400-700 nm) dar este mai scurtă decât a microundelor. Procentul de radiere este de 95-97%, diferență până la 100% fiind căldură convectivă.

Majoritatea producătorilor de panouri radiante infraroșu folosesc element de încălzire fibra de carbon. Totuși, în timp, aceasta a arătat doar o fiabilitate medie. În ultimul timp a fost dezvoltată fibra siliconica cu trasee de cupru care are o durata de viață practic nelimitata. Radiația infraroșu este direcționată cu ajutorul unui deflector către partea din față a panoului. Izolația de bună calitate de pe partea dorsală a panoului, mărește randamentul conversiei în radiație infraroșu, limitând încălzirea parții din spate a panoului. Partea frontală a unui panou radiant atinge o temperatură de 90-120 grade Celsius, nefiind periculoasă la atingere pe perioade scurte.


Cum funcționează panourile radiante infraroșu?

incalzire calorifere versus panouri radiantePanourile cu unde infraroșii funcționează pe același principiu ca cel după care soarele încălzește pământul prin intermediul radiațiilor infraroșii. Undele electromagnetice invizibile cu ochiul uman (razele infraroșii) emise de soare pun în mișcare moleculele care eliberează energie, pe care noi o resimțim sub formă de căldură. La temperaturi obișnuite, cea mai mare parte a spectrului radiației termice se află în domeniul infraroșu; acesta se deplasează către lungimi de undă mici pe măsură ce temperatura corpului crește.

Undele infraroșii au un efect benefic asupra corpului uman fiind recunoscute pentru eficientizarea proceselor fiziologice la nivel celular și reglarea echilibrului termic a organismelor vii. Astfel se explică starea de bine ce ne cuprinde stând la soare, acea “toropeala”, valabilă și pentru celelalte viețuitoare (pasări, reptile, animale, plante…).  Razele IR emise ajung cu ușurință în toate colțurile încăperii și sunt absorbite de pereți și corpurile prezente, acestea încălzindu-se. Corpurile se vor încălzi la o temperatură mai mare decât ce a aerului din încăpere, cedând în timp căldură acumulată către aer. Astfel aerul se încălzi de la corpurile deja încălzite. Este un process continuu și de durată, până când sursa de căldură (panoul radiant infraroșu sau panoul dual) fi oprită de termostat. Acesta măsoară numai temperatura aerului și decupla alimentarea unui panou radiant imediat ce se atinge temperatura reglată de utilizator.


Avantajele panourilor radiante infraroșu

Cel mai important avantaj este eficiența încălzirii prin acest procedeu, eficiența ce ajunge aproape de 100%. Încalzirea cu panou radiant infraroșu are efect benefic asupra sănătății deoarece panourile imită încălzirea soarelui, reglează circulația sangvină, funcționează fără zgomot, nu usucă aerul și încălzesc uniform spațiul.
Nu necesită autorizații nici proiecte ale instalațiilor, nu au costuri de întreținere, au durată de viață practic nelimitată.
Montaj simplu, rapid, fără mizerie: se conectează la rețeaua existentă de energie electrică.
Reglaj automat al temperaturii cu ajutorul termostatelor, independent în fiecare încăpere. Acesta este un avantaj semnificativ față de centralele pe gaz/lemn/petrol sau GPL.

 Vezi aici oferta noastră completă de panouri radiante infraroșu

Panouri radiante (întrebări frecvente)

  1. Care este deosebirea dintre încălzirea cu panouri radiante infraroșu și alte tipuri de încălzire electrică?

 

R: Cele mai multe sisteme de incalzire electrica folosesc aerul pentru a incalzi o incapere. Incalzirea cu panouri radiante simple se recomanda pentru incaperile cu o izolatie foarte buna, care sunt folosite uniform (diferente mici de temperatura intre confort si eco) si constant in timp. Corpurile sunt incalzite in prima faza, apoi aerul se va incalzi preluand caldura de la corpuri. Acest proces are loc in timp, care poate varia de la cateva ore pana la cateva zile, depinzand de la ce temperatura se pleaca, materialul de constructie al incaperii, izolatie etc. Mentinerea temperaturii se va face apoi cu un consum foarte redus de energie electrica. Alte tipuri de aparate de incalzire electrice sunt: panouri duale, convectoare electrice, calorifere electrice. Acestea incalzesc predominant convectiv, adica incalzesc aerul, de la care apoi in timp, se incalzesc si corpurile. Deci avem procesul invers al incalzirii prin radiatie.

 

 

2. Panourile radiante trebuie oprite in cursul noptii ?

R: Nu. Panourile radiante sunt conectate la un termostat care va permite reglarea temperaturii la un nivel confortabil. Astfel, noaptea veti avea nevoie de o temperatura mai scazuta in camera, iar panourile vor functiona mai putin. Cand va treziti, puteti modifica usor temperatura de la termostat, urmand ca incaperea sa se incalzeasca rapid la confortul necesar. Incalzind o camera de la 17 grade la 20 de grade este mult mai economic decat sa o incalzim de la temperatura de afara. Se pot atasa termostate electronice cu sau fara fir care se pot programa in functie de ore si de zilele saptamanii.

 

3. Ce dimensiuni au aceste panouri radiante?

R: Panourile cu infrarosu pot avea diverse dimensiuni, in functie de puterea nominala. Necesarul de energie se calculeaza in functie de parametrii camerei, dupa care se va alege panoul radiant adecvat.

 

4. Cum controlez panourile cu unde infrarosii?

R: Fiecare panou este conectat la un termostat care este bine sa fie montat la jumatatea distantei dintre podea si tavan. Senzorii masoara tot timpul temperatura iar termostatul comanda functionarea panoului dupa cum a fost programat de utilizator. Termostatele pot fi simple (electromecanice, neprogramabile) sau electronice cu functii mai complexe de programare pe intervale orare, programe preinstalate etc.

 

5. Cat de scumpe sunt aceste panouri de incalzire cu infrarosu ?

R: Preturile panourilor difera in functie de dimensiune si putere. Panourile acopera o gama de putere de la 0.3 kW pana la 1.2 kW. Panourile mai mici costa mai putin decat cele mai mari, iar un set pentru o casa intreaga cu suprafata utila de aproximativ 130 mp poate ajunge pana la 2500 EUR (+TVA). Pretul unui panou radiant de putere mai mare va fi intotdeauna mai mic decat pretul a doua panouri de puteri mai mici. ( P1000W < (P500W + P500W) ). Comparand cu alte sisteme de incalzire, panourile radiante nu au costuri de intretinere si nu necesita reparatii pe parcursul intregii perioade de utilizare. Nu uitati cand comparati sistemele de incalzire sa calculati toate costurile: investitia initiala in sistem (achizitia propriu-zisa a centralei, calorifere, tevi, fitinguri, automatizari), costuri de instalare (manopera, santier in casa), costuri de intretinere periodica (verificare tehnica periodica la 2 ani, curatare cosuri de fum etc.), costuri de utilizare (valoarea medie a facturilor).

 

6. In cat timp se face instalarea unui panou radiant infrarosu ?

R: In medie, instalarea unui panou infrared se face in 30 de minute, de la despachetare pana la functionare. Astfel, instalarea este rapida, curata si imediata, fara murdarie lasata in urma. Pachetul standard al unui panou radiant infrarosu contine kit-ul de instalare care cuprinde suportul de montaj pe perete/tavan, holzsuruburi si diblurile aferente. Panoul este gandit sa poata fi instalat de orice persoana care e capabila sa faca patru gauri cu o bormasina si sa lege trei fire electrice. Totusi, recomandam ca montajul sa fie facut de electricieni autorizati, deoarece acestia pot masura si verifica circuitele electrice.

 

  1. Ce garantie au panourile radiante infrared?

R: In functie de producator, putem oferi minim 3 ani de garantie prin schimbarea panoului defect. Este un alt avantaj pe care il aveti fata de o centrala traditionala care are pana la 3 ani garantie, iar garantia se face prin reparatia centralei, nu prin schimbare. In plus, garantia este transferabila noilor proprietari in caz ca vindeti apartamentul/casa si nu doriti sa le instalati in noua locatie. La nevoie, puteti sa le mutati foarte usor.

 

  1. Cum se face instalarea panourilor radiante electrice?

R: Instalarea panourilor se face fara interventia unui specialist daca nu modificati instalatia electrica a locatiei. Daca doriti instalarea panourilor cu alimentarea direct din doza sau din panoul electric, recomandam ca instalarea sa fie facuta de un electrician autorizat. Noi va consiliem GRATUIT in alegerea si dimensionarea panourilor.

 

 

  1. Care este cea mai buna pozitie de montaj a unui panou radiant infrarosu?

R: Un panou radiant infrarosu simplu se recomanda a fi montat pe perete (preferabil exterior) sau pe tavan, cu conditia ca podeaua sa aibe o buna izolatie. Pentru a avea o incalzire cat mai uniforma, recomandam montajul panoului radiant cat mai central pe perete sau tavan.

 

  1. Se poate instala un panou radiant infrarosu in baie ?

R: DA, cu conditia ca acesta sa fie amplasat la minim un metru de sursa de apa si sa fie bine izolate firele pana la priza, inclusiv priza. Amplasarea panoului in baie se va face doar de catre un electrician autorizat. Panoul radiant InfraPanel are protectia electrica necesara pentru folosirea in medii cu vapori si umezeala.

 

  1. Se pot muta panourile dintr-o camera in alta?

R: Fizic este posibil, insa noi nu recomandam mutarea unui panou radiant infrarosu pentru a incalzi si o alta camera. Panoul infrarosu se alege pentru o anumita camera si sistemul de incalzire infrarosu este dimensionat pentru o anume incapere. Mutandu-se in alta incapere, nefiind dimensionat pentru noua incapere, panoul poate functiona prea mult cauzand costuri ridicate cu energia. Intre timp, camera care a fost incalzita se va raci si va fi necesar din nou un consum de energie ridicat pentru a ajunge la temperatura optima la care a fost programat termostatul.

 

  1. Cat de sigura este utilizarea de panouri radiante?

R: Desi suprafata radianta atinge temperaturi ridicate de functionare (90-120 grade Celsius) chiar daca sunt atinse, acestea nu creeaza leziuni pielii. Totusi, este recomandabil sa fie montate la o inaltime sigura, unde copiii mici sau animalele de companie sa nu ajunga si unde sa fie ferite de agatarea unor obiecte care sa obtureze suprafata radianta. Panourile sunt prevazute si in aceste cazuri cu sisteme de oprire automata in cazul acoperirii accidentale.

 

  1. Pot cumpara panouri radiante infrarosu din supermarketuri tehnice sau alte centre comerciale de profil?

R: Fiind produse foarte consultative, recomandam ca dimensionarea aparatelor sa se faca de specialisti. Calitatea informatiei o veti obtine de la oameni care lucreaza permanent cu aceste aparate si care au in spate ani de experienta in domeniu. Acest lucru este greu de atins in supermarketuri datorita fluxului de consultanti si schimbarii periodice a produselor. Un alt aspect deloc de neglijat este transportul si rezolvarea eventualelor probleme aparute in garantie si post garantie pe care noi le rezolvam door-to-door. Astfel, confortul clientilor nostri este maxim, aparatele sosesc la usa Dvs. chiar si daca intampinati probleme de garantie.

 

  1. Pot sa va recomand si alti clienti?

R: Desigur, aceasta se intampla deseori din partea clientilor multumiti. Avem chiar si o schema de recompensare a efortului Dvs., aceasta fiind un mod prin care va spunem MULTUMESC. Contactati-ne si va vom da detalii.

 

  1. Puteti livra si la o cabana la munte sau la tara?

R: DA, putem livra in orice locatie prin serviciul de curierat rapid. Daca numarul panourilor comandate depaseste 5 bucati cheltuielile de transport sunt suportate de catre noi.

 

16. Am o casa la tara cu retea electrica slaba. Pot folosi panouri electrice radiante infrarosu?
R: Pentru siguranta Dvs. va recomandam sa verificati instalatia electrica inainte de montarea panourilor. Verificarea si instalarea sa fie facuta de personal calificat si acreditat.

Solicita acum GRATUIT o oferata pentru un sistem de incalzire electric adaptat locuintei tale!